Hrad Niedzica

Niedzica_zamekStredoveký hrad Niedzica sa nachádza na pravom brehu nádrže Czorsztyńskie v obci Niedzica-Zamek, na poľskom Spiši. Hrad sa volá aj Dunajec, (slovensky Nedeca) pretože je postavený na konci strmého ostrohu (556 m.n.m.) donedávna vyčnievajucého vysoko (až 75m) nad korytom rieky Dunajec. Až napustenie priehradnej nádrže v 80-tých rokoch výrazne zmenilo konfiguráciu terénu. Z orlieho hniezda sa stal romantický vodný hrad, ktorý patrí k najväčším turistickým atrakciám v južnom Poľsku .

Neďaleko stojí aj zrúcanina pevnosti v Czorsztyn, pod Czorsztynskym priehradným múrom je ďalšia nádrž: jazero Sromowskie a to spolu s okolitou prírodou dotvára krásnu krajinnú kompozíciu. 
Zámok je zachovaný v takmer v celom rozsahu. Sprístupnené sú komnaty horného a stredného hradu. Horný hrad si zachoval svoje historické zariadenie a povahu. V strednom hrade sa nachádzajú expozície spojené s jeho dejínami a vybavením šľachtického sídla.
Hrad patril od založenia až do roku 1920 pod Uhorskú správu a Uhorským šľachtickým rodom.. Po tomto roku pripadol aj s okolitými obcami Polsku.
K hradu vedie dláždená cesta na umelo vytvorenom príjazde. Vchádza sa doň starou bránou, nad ktorou sa nachádza erb Horváthovcov i dátum ukončenia prestavby hradu - rok 1601.
Hrad sa vyznačuje malebným položením a pekným výhľadom.


DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM